Lipoedeem is een ziekte en geen eetstoornis

Lipoedeem is een ziekte en geen eetstoornis

Waardeer dit artikel:
Geen waarderingen

In deze blog bespreken we de ziekte Lipoedeem. Om de noodzaak van een Lipoedeembehandeling goed te kunnen inschatten is eerst inzicht nodig in de ziekte Lipoedeem. Wil je nog meer informatie, ook over de behandelingen?  Lees dan onze andere blogs en pagina’s over Lipoedeem. Je kunt ook onze brochure aanvragen.

De symptomen van lipoedeem zijn vaak moeilijk te classificeren omdat ze kunnen lijken  op symptomen van andere aandoeningen.

Het krijgen van de diagnose lipoedeem is vaak een langdurige en moeilijke strijd omdat de klachten door patiënten op heel verschillende manieren kunnen worden ervaren en ook verward kunnen worden met die van andere ziekten. Wat wij enorm belangrijk vinden is, dat patiënten de juiste weg vinden naar een arts die ervaring heeft met lipoedeem. Dr. Don heeft meer dan 12 jaar ervaring met het behandelen van  lipoedeem.  

Klachten die lijken op lipoedeem

Klachten die vergelijkbaar zijn met die van lipoedeem kunnen voorkomen bij ziekten zoals fibromyalgie, chronische musculoskeletale pijn, polyneuropathie of zelfs chronische veneuze insufficiëntie.

Over welke klachten hebben we het dan?

  • Pijn en stijfheid in de benen en armen
  • Zwaarte gevoel in de benen en armen
  • Uitputting en lethargie

Voor een juiste diagnose is het echt belangrijk om naast de hierboven beschreven klachten ook een persoonlijk onderzoek te laten doen door een ervaren arts. Helaas is er op dit moment nog geen apparatuur beschikbaar die de juiste diagnostiek kunnen geven om lipoedeem te bevestigen. Echografie, die Dr. Don ook gebruikt, geeft kleine indicaties maar niet het echte bewijs. Het is wel een mooie ondersteuning in het totale onderzoek,

De typische symptomen van lipoedeem zijn onder andere:

  • Lichamelijke verhoudingen die niet overeenkomen met de rest van het lichaam (sterk vergrote, zuilvormige benen met een slank bovenlichaam)
  • Onregelmatige, knobbelvormige vetafzettingen op benen en of armen
  • Snel blauwe plekken krijgen 
  • Pijn en stijfheid in de benen en armen
  • Pijn in de benen en armen als erop gedrukt wordt of zelfs als ze aangeraakt worden
  • Pogingen om af te vallen hebben weinig effect op de omvang van de benen

Stadia en typen

Lipoedeem is een chronische, progressieve vetverdelingsstoornis. Het is een specifieke ziekte en geen eetstoornis. We kunnen het indelen in drie stadia en vier typen.

De ernst  van de ziekte wordt door Dr. Don vastgesteld op basis van het uiterlijk van de huid en de palpatie.

De drie stadia van lipoedeem

Stadium 1: het huidoppervlak is glad, het onderhuidse weefsel is verdikt, de vetstructuur heeft kleine knobbeltjes

Stadium 2: Het huidoppervlak is oneffen er zijn inkepingen en uitstulpingen, de vetstructuur heeft grote knobbels

Stadium 3: Het weefsel is ruw en hard, er vormen zich grote vet-compartimenten, ze zien er lobbig uit

De vier soorten lipoedeem

Bij het vaststellen van het stadium van lipoedeem kijkt Dr. Don naar het uiterlijk van de huid en het vetweefsel. Bij het classificeren van de typen lipoedeem kijkt hij naar welke delen van het lichaam zijn aangetast.

Type1: Het onderhuidse vet hoopt zich vooral op ronde de billen en de heupen. Het beeld   wat we zien is de zogenaamde “rijbroek”-look.

Type 2: Lipoedeem is al waarneembaar tot aan de knieën. Er hoopt zich duidelijk meer vet op aan de binnenkant van de knieën.

Type 3: De ziekte breidt zich uit van de heupen tot aan de enkels. De voeten worden niet aangetast.

Type 4: De ziekte tast nu ook de armen aan. Polsen en handen  zijn niet aangetast,

Lichamelijke en emotionele stress, wat ervaren deze patiënten?

De ziekte lipoedeem is heel complex. Welke klachten kunnen lipoedeem-patiënten ervaren? Nog even op een rij gezet.

Psychische klachten

Veel patiënten met lipoedeem hebben niet alleen  last van lichamelijke klachten zoals pijn en zwelling, maar ook van stress zoals schaamte, depressie, onbegrip van anderen en minder zelfvertrouwen. Om een succesvolle behandeling te kunnen garanderen is het naast  de lichamelijke behandeling zoals liposuctie, heel gericht aandacht te besteden aan de psychologische impact van de ziekte. En vooral hoe hier mee om te gaan. In onze kliniek hebben wij hier een speciaal team voor ingericht. Dr. Don houdt zich vooral bezig met de behandelingen zoals liposuctie op waterbasis. Speciaal ontwikkeld om het zieke weefsel onder huid niet verder te belasten, zo kan op een “zachte “manier het  zieke vetweefsel verwijderd worden.

Zwaar en moe gevoel

Lipoedeempatiënten ervaren vaak een zwaar en vermoeid gevoel in hun benen en of armen door de  ophoping van ziek vetweefsel. Dit zware gevoel kan leiden tot minder bewegen en  lichamelijke activiteit uit te stellen.

Drukpijn

Drukpijn ervaren patiënten omdat bij lipoedeem er een onregelmatige verdeling van vetweefsel is ontstaan met ontstekingen onder de huid. De  extreme groei van  de vetcellen leggen druk op het omringende weefsel en de zenuwen, dit geeft drukpijn en een beklemd gevoel.

Stekende pijn

Stekende pijn bij lipoedeem kan ontstaan door weefselstress, ontsteking, zenuwirritatie of bijkomende problemen als lymfoedeem. Stekende pijn kan ook ontstaan tijdens rusten, slapen maar ook bij langdurig staan /zitten.

De verhoudingen van het lichaam kloppen niet

Lipoedeempatiënten hebben  een lichaam die niet in harmonie meer is. Veelal hebben ze een slank bovenlichaam en armen en of benen die behoorlijk veel groter en uit balans zijn  door de grote vetophopingen.

“Elastiekjes” rond de polsen en enkels

Een kenmerk dat nogal eens voorkomt is dat de vetafzettingen stoppen net boven de enkels en polsen dit geeft het effect van  slanke handen en voeten net alsof er een elastiekje om gebonden is.

Blauwe plekken

Patiënten met lipoedeem hebben  nogal eens last  van “doorlaatbare” haarvaatwanden, die ontstaan door de afwijkende vetverdeling. Het gevolg is dat bij kleine verwondingen of bij stoten bloedinkjes ontstaan die blauwe plekken geven.

Print

Reageren? Login of registreer